Dainora Mačiulienė
Kulinarinė medicina
Kiekvienas iš mūsų dar prisimena daugybos lentelę. Kiekvienas žino kaip rašomas žodis „ačiū“ ir „myliu“. Visi sėdime ant kėdės, kurios keturios kojos mus išlaiko. Tvirtos ir visos vienodai svarbios. Tačiau ar lengvai įvardintumėte kas svarbiausia gyvensenoje, einantiems kelionę per vėžį? Kas yra keturios gyvensenos kėdės kojos – visos vienodai svarbios?
Apie vieną iš keturių kojų kalbu #POLA renginiuose, kuriuose diskutuojame, papildome, aptariame. Tai – mityba. Maistas. „Galvoti ne apie tai ko negaliu, o apie tai, ką galiu“ – mitybos specialisto Jim Perk mintis.
Tačiau už sekundės Jim Perk pabrėžia – „mes turime kalbėti ne tik apie maistą ir jo įtaką sveikatai, to nepakanka. Nes jeigu valgysiu valandą troškintas daržoves, jokios naudos neturėsiu net ir iš daržovių. Net jeigu neteisingai smulkinsiu česnaką – dalis naudingų jo savybių liks ant pjaustymo paviršiaus.“ Taigi, antras aspektas, į kurį turime atkreipti dėmesį, tai – maisto ruošimo būdai. Bet ne ir to nepakaks.

Vienas iš visuotinai pripažintų atsipalaidavimo ir streso mažinimo būdų – socialinis valgymas – tai valgymo tradicijos – aplinkos paruošimas, stalo padengimas, indų parinkimas, ramus buvimas kartu. Kodėl prancūzų vakarienės tęsiasi iki vėlumų, tačiau daugelis jų – sveiko svorio piliečiai. Dėl ilgų pokalbių, malonaus buvimo kartu ir dėmesio maistui bei vienas kitam. Kaip dažnai tam skiriame laiko mes? Apie tai kalba kulinarinė medicina.
Mintis, kad maistas yra svarbus veiksnys sveikatai, nėra nauja, daugelis turi žinių ir informacijos galima rasti labai daug. Tačiau apie sveiką maitinimasį kalbama dar labai mažai. O apie tai kalbama kulinarinėje medicinoje. Kulinarinės medicinos priemonės – įrodymais pagrįstos rekomendacijos, kaip maisto ir gaminimo meną susieti su medicina ir sveikatinimo procesais.
Kulinarinė medicina – tai žinios ne tik apie sveikatai naudingus maisto produktus, tinkamą jų ruošimą, bet ir pateikimą. Jau beveik keturiasdešimt metų pasaulyje vyksta judėjimas, tiriantis maisto, gaminimo ir valgymo įtaką sveikatai ir gerai savijautai.
Remiantis apibrėžimu, kulinarinė medicina – tai nauja, moksliniais tyrimais ir įrodymais pagrįsta medicinos šaka, sujungianti maisto ir jo gaminimo meną su medicinos mokslu. Kulinarinės medicinos tikslas – padėti žmonėms geriau suprasti maisto įtaką sveikatai – kaip maistas gali būti įvairių ligų profilaktikos priemonė ir dalis gydymo proceso bei itin reikšminga sveikatinimo grandinė reabilitacijos laikotarpiu.
Kulinarinė medicina - tai ne apie atskiras mitybos rekomendacijas, nes nėra vieno visiems tinkamo patarimo, kiekvienas žmogus, kiekviena diagnozė ir sveikatos būklė reikalauja skirtingo maisto, maisto produktų ar užkandžio parinkimo. Kulinarinėje medicinoje ypatingai didelis dėmesys skiriamas maisto įtakai kaip sociokultūriniam reiškiniui, malonumui gaminti ir valgyti – suteikti galingą įrankį kiekvienam žmogui rūpintis savimi saugiai, veiksmingai ir laimingai per maistą.
Taigi, nepakanka kalbėti apie tai, kokie maisto produktai yra naudingi, tačiau ne mažiau svarbūs yra maisto gaminimo įgūdžiai ir valgymo įpročiai.

Auditorijos kai kalbame apie maistą dažniausiai būna sausakimšos, taigi neabejotinai suprantame, kad maistas yra svarbus sveikatai ir sveikatinimui, tačiau ypatingai svarbu plačiau pažvelgti į maisto ruošimą ir patiekimą, pritaikyti mokslu paremtas rekomendacijas, įgyti naujų įgūdžių ir taip prisidėti prie savo sveikatos gerinimo. Viena iš esminių kulinarinės medicinos žinučių – skleisti malonumo ruošti maistą bei jo patiekimo kultūrą.
Ir tik tuomet kai skirsime pakankamai laiko, kai turimas teorines žinias pritaikysime kasdienybėje, galėsime būti ramūs – viena kėdės koja pasirūpinta.
Lieka dar trys. Apie jas – kitąkart.
Skaunaus!