Dainora Mačiulienė
Pieno produktai ir vėžys

Vienas dažniausių klausimų mitybos temoje - pieno produktai - ar galima? O ar sveikatai naudinga? Kokia pieno ir jo produktų įtaka onkologiniams susirgimams, o gal sveikimui? Bendrojoje žmonių populiacijoje (tarp nesergančių onkologinėmis ligomis) šis klausimas ne mažiau aktualus, o atsakymas - sudėtingas ir komplikuotas bei labai individualus - atsižvelgiant į konkretaus žmogaus ne tik pomėgius, bet ir sveikatos būklę. Kalbant apie pieną ir jo produktų naudą/žalą susijusią su vėžiniais susirgimais - atsakymas dar sudėtingesnis ir neturintis vienareikšmiško atsakymo. Atliekama daug tyrimų, kasmet pasirodo vis naujos mitybos rekomendacijos, o šįkart apžvelgsime trumpai keletą jų, kad jūsų apsisprendimas būtų lengvesnis ir pagrįstas moksline teorija.
Mitybine prasme pieno produktai yra geras baltymų ir kalcio šaltinis, taip pat savyje turintis daug sočiųjų riebalų. Istoriškai nuo seno buvo manoma, kad pieno gėrimas ar pieno produktų valgymas yra būtinas siekiant gauti pakankamą kalcio kiekį ir taip užtikrinti kaulų stiprumą. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad kaulams nors kalcis ir yra neabejotinai būtinas, tačiau jo vieno neužtenka, o reikiamo kalcio kiekio galima gauti ir ne iš pieno produktų. Daugybė augalinės kilmės produktų taip pat turi daug kalcio bei daug kitų naudingų medžiagų - vitaminų, mineralinių ir fitocheminių medžiagų, skaidulų. Vis daugiau tarp mitybos specialistų kalbama apie tai, kad pienas ir jo produktai yra per daug vertinami, neatsižvelgiant į galimą žalingą poveikį. Naujausios Kanados mitybos rekomendacijos nukėlė nuo pakylos pieno produktus, rekomenduojant rinktis mažesnio riebumo produktus, tačiau mažesnėmis nei dabar įprasta porcijomis, norint gauti pakankamą baltymų kiekį ir daugiau gerti vandens, užuot išgėrus stiklinę vandens.
Atliekama daugybė tyrimų, vertinančių pieno produktų įtaką onkologiniams susirgimams. Nors šiandien vis dar turime įvairių nuomonių ir tyrimų išvadų, tačiau vis daugiau dėmesio skiriama tyrimams, kurie patvirtino, kad pieno vartojimas didina krūties, prostatos, kiaušidžių ir plaučių vėžio riziką, tačiau sumažino žarnyno vėžio riziką. Kaip pienas susijęs su onkologiniais susirgimais? Manoma, kad pienas iš savo prigimties ir paskirties yra biologiškai itin aktyvi medžiaga, savyje turinti daug į insuliną panašių augimo faktorių (IGF-1), hormonų, kurie skatina ląstelių augimą ir vystymasį - taip galimai provokuojant ir vėžinių ląstelių augimą. Kodėl tuomet mažėja žarnyno vėžio rizika? Šiandien aiškaus atsakymo dar nėra, tačiau manoma, kad tai susiję su kalcio įtaka. Įrodyta, kad kalcis prisijungia prie tulžies rūgščių, esančių žarnyne, ir taip skatina jų pašalinimą.
Naujausi tyrimai rodo, kad pieno produktai didina krūties vėžio išsivystymo riziką. Autoriai nustatė, kad 1/4 ar 1/3 mažo puodelio pieno per dieną 30 procentų padidina krūties vėžio riziką. Vienas puodelis per dieną šią riziką didina net 50 procentų, 2-3 puodeliai - 70-80 procentų. Tačiau geroji žinia - šių procentų nedidina ir neaugina jogurtas ar sūris. Vis daugiau tyrimų pasirodo, kad soja ir sojos produktai šios rizikos nedidina, o karvės pieno keitimas į sojos pieną, remiantis autoriais, šią riziką gali sumažinti 30 procentų. Amerikos Vėžio Asociacija teigia, kad soja yra geras produktas, keičiantis gyvulinės kilmės baltymus, o sojos produktai kaip tofu, sojos pienas ar miso mažina krūties vėžio riziką. Tačiau reikia atkreipti dėmesi, kad saugu vartoti soją ir jos produktus, tačiau ne maisto papildus, kuriuose sojoje esanti fitoestrogeno koncentracija yra ženkliai didesnė nei maisto produktuose ir gali turėti žalingų padarinių.
Kitas svarbus aspektas - pieno gaminių kokybė, ypač vertinant kuo buvo šeriamos karvės. Dažniausiai pieno produktus perkame parduotuvėje, o karvės laikomos pramoniniu būdu, skatinant karvę duoti pieno tiek daug kiek tik įmanoma, neretai karvės fermose laikomos uždarytose patalpose, kuriose patiria didelį nuolatinį stresą, o maitinamos įvairiais grūdais, užuot rupšnojusios žolę. Pieno natūralios sudedamosios medžiagos yra įvairūs augimo hormonai - vienas iš jų - minėtasis IGF-1, somatotropinas, kurie gausiai vartojant gali turėti įtakos žmogaus sveikatai. Pieno produktų sudėtyje natūrliai gali būti daugiau estrogenų ir progesteronų todėl, kad pienas gaunamas karvės nėštumo metu ir tai yra natūralūs biologiniai procesai. Reiktų atkreipti dėmesi, kad ekologiški, natūraliai gaminami pieno produktai tikėtina bus iš griežčiau reguliuojamų ūkių, karvės bus maitintos natūraliau ir jų auginimo sąlygos bus buvusios mažiau traumuojančios.
Svarbiausia žinutė - pienas ir pieno produktai nepriskirtini super-maisto kategorijai, sergant krūties, kiaušidžių, plaučių ar prostatos onkologinėmis ligomis rekomenduojama visai atsisakyti ar vartoti minimalų kiekį. Žmonėms, nesergantiems onkologinėmis ligomis, rekomenduojama rinktis ekologišką pieną ir jo vartoti mažais kiekiais. Fermentuoti pieno produktai, kaip kefyras ar jogurtas yra ženkliai geresni pasirinkimai nei pieno gėrimas, savyje turintys ne tik pienui būdingo kalcio ir baltymų, bet ir gerųjų bakterijų - veikia kaip natūralūs probiotikai.